7.9.2023

Tiimin yhteiseen kalenteriin kertyy merkintöjä hurjalla tahdilla. Koulun syksyyn kuuluu perustyön lisäksi paljon suunnittelua, organisoimista ja palavereita ennen kuin se maailmankuulu junanvessa saadaan taas toimimaan oppilaiden kannalta parhaalla mahdollisella tavalla.  Paljon työtä vaativa vaihe palkitsee kuitenkin tekijänsä joka kerta lukuvuoden edetessä. 


Mistä ammennamme voimia tämän vuoden palettiin sopivien palasten etsimiseen  ja  oppilaiden tukemiseen oman oppimispalapelinsä rakentamisessa vuosi toisensa jälkeen? Meille suurimpana voimavarana toimivat tiimit. Yhteen hiileen puhaltavasta tiimistä löytyy tukea ja apua joka tilanteeseen.  


Vaatii rohkeutta ja ensi alkuun totutteluakin pistää itsensä likoon useamman aikuisen edessä. Tiimiopettajuuden parhautta on kuitenkin kaiken ymmärtävä katse silloin, kun kaikki ei sujukaan niin kuin Strömsössä tai luokan nurkasta kuuluva pieni nauruntyrskähdys yhteisessä opetustuokiossa lipsautetusta aivopierusta. Meidän tiimissä voi luottaa siihen, että jos mopo meinaa karata käsistä ja sähköisen kalenterin merkinnät alkavat vilkkua hallitsevan häikäisevinä, niin joku muistaa muistuttaa: 


“Palanen kerrallaan”

Millä keinoilla toimiva, turvallinen  ja jäsenilleen mielekäs tiimiarki rakennetaan? Eheä-arjessa kaikki suunnittelu tallennetaan sähköisille alustoille. Yhteisen Google-kalenterin avulla kaikki pysyvät kartalla aikatauluista ja toisten menoista. Kalenteriin merkitään myös yhteiset suunnitteluvartit isommalla porukalla. Iso tiimi jakautuu luonnollisesti välillä suunnittelemaan tarpeen mukaan myös pienemmissä porukoissa. 


Vuosien varrella olemme tehneet ja haalineet kokoon paljon opetusmateriaalia, joihin meidän tiimin lisäksi on pääsy muilla kuntamme alkuopettajilla. Digitaalisessa muodossa olevia materiaaleja on helppo muokata tarpeen mukaan. Arjen luksusta on, kun tontun mekon kaavaa ei tarvitse kaivella kaapin perältä, vaan sen voi tulostaa suoraan ohjeeseen upotetusta linkistä. 


Tiimiarki mahdollistaa myös pieniä valmisteluhetkiä päivien sisällä: kun joku lukee kirjaa, toiselle tarjoutuu mahdollisuus vastata Wilma-viestiin keskellä päivää. 


Varsinkin alkuopetuksessa arki imaisee mennessään ja harvoin on aikaa jutella ihan muista asioista. Yhteisille illanvietoille olisi myös tärkeää järjestää aikaa. Kun oppii tuntemaan toisen työkuplan ulkopuolella, osaa arjeen kiireessäkin lukea paremmin, mitä toiselle kuuluu.

Toimivan tiimityön täsmävinkit:

🌱 yhteinen sähköinen kalenteri

🌱 yhdessä työstettävät digitaaliset materiaalipankit

🌱 tehokas ajankäyttö päivän aikana

🌱yhteiset hetket myös työn ulkopuolella

Ajankäytön hallinta vaatii opettelua . Opettajan luova työ on yksi niitä ammatteja, jossa kaikenlaiseen suorittamiseen saa kulumaan rajattomasti aikaa. On tärkeää osata piirtää omalle ajankäytölleen ääriviivat. Päiväunet, kuppi teetä, metsälenkki, tanssitunti. Jotain joka katkaisee tajunnanvirran, laskee kiihtyneet kierrokset ja kuiskaa: “Palanen kerrallaan.”

Heli ja Tiina