2.9.2023


Pihkametsä -tunneilla on aina ilmassa pientä jännitystä. Tällä kertaa oppilaat ovat saaneet kirjeen Joku-peikolta. Oikeita ystäviä etsiessään Joku on leikkinyt vanhassa matkalaukussa asustelevan tekoälyn kanssa. Tänään he ovat pelanneet yhdessä Piirrä ja arvaa -leikkiä. Myös oppilaat ovat saaneet ohjeet leikkimiseen sähköisessä luokkahuoneessaan. 


Tunnilla  on mukana vieras, joka on tullut kertomaan oppilaille tekoälyn roolista yritysmaailmassa sekä tutustumaan samalla digitaalisten oppimisympäristöjen hyödyntämiseen luokissamme.  Jo lyhyen vierailun aikana hän näkee, miten mutkattomasti päätelaitteen käyttäminen sujuu alkuopetusikäisiltä.  Tunnin jälkeen hän toteaa:


“Tämä, mitä te teette, on aivan mahtavaa.”

Sotkamossa on tehty jo pitkään digipedagogiikan kehittämistyötä opetushallituksen ja kunnan hankerahoitusten ansiosta. Me olemme saaneet olla mukana tässä kehittämistyössä heti digitutor-hankkeiden käynnistymisestä alkaen. Kunnassamme on jo vuodesta 2016 asti ollut kunnan tarjoamat laitteet kaikilla 3.-9.luokan oppilailla. Uuden TVT-strategian myötä 1:1  laitekanta on laajenemassa myös koko alkuopetukseen. 


Sotkamossa pääasiallisena pedagogisena sähköisenä alustana toimii Google for education. Meillä on mahdollisuus hyödyntää työssämme myös M365 - ympäristöä. Itse toteutamme ns. hybridimallia ja nappaamme käyttöömme kummankin ympäristön toimivimpia työkaluja.  

Digiloikan alkumetreillä opettelimme itse  ja koulutimme kunnan opettajille laitteiden hallintaa. Otimme yhdessä  haltuun sähköisen alustan  kikkoja leikkimällä opettajaa ja oppilasta. Jälkiviisaana voidaan todeta, että aluksi kaadoimme kollegojen niskaan aivan liian paljon tietoa ja erilaisia sovelluksia. Koulutimme isoja massoja ja halusimme tarjota jokaiselle jotakin. Nyt koulutuksemme lähtevät pienestä palasista etenemään kohti jokaiselle koulutettavalle sopivaa kokonaisuutta. Ihan samalla tavalla kuin työssämme alkuopettajina. 


Matkan varrella olemme oppineet, että parhaiten sähköiset ympäristöt saa haltuun, kun uskaltaa yrittää ja erehtyä; myös oppilaiden edessä. Me kokeneemmatkin digipedagogit opimme vieläkin uusia niksejä oppilailtamme. He ovat kasvaneet osana sähköisten sovellusten viidakkoa. Tämä diginatiivien tietotaito kannattaa hyödyntää ja ottaa vastaan. 



Meidän Eheä-luokissa oppilailla on  omat päätelaitteet  käytössä  jo toista vuotta. Sähköisten oppimisympäristöjen lisäksi käytämme ahkerasti myös perinteisiä aapisia, tehtäväkirjoja ja punaraitavihkoja. Chromebook on yksi työväline kynän ja kumin ohella.  

Aina, kun oppilaamme käynnistävät laitteen, sillä on joku pedagoginen tarkoitus. 


Onnistuneessa digipedagogiikassa on tärkeää, että:


Opettaja

🌱osaa itse laitteen ja sähköisten oppimisympäristöjen perustoiminnot (kaikki hienouksia ei tarvitse hallita!)

🌱  keskittää kaiken sähköisen tiedon ja tehtävien jakamisen yhteen paikkaan  (sähköinen luokkahuone)

🌱osaa valita sopivat sähköiset työkalut tehtävien toteuttamiseen


Oppilas

🌱 oppii koneen käytön aakkoset  niin hyvin, että tehtävän suorittamaan pääsyyn ei kulu liikaa aikaa

🌱 tietää, mistä tarvittava tieto ja tehtävät löytyvät 

🌱 saa toimia omalle tasolleen mielekkäässä sähköisessä ympäristössä

Digipedagogiikka ei ole sirkustemppujen tekemistä. Onnistuneimmillaan se on helppojen perustaitojen opettelemista oikeiden koulutehtävien välityksellä.  Käsinkirjoittaessa opetellaan aivan ensimmäiseksi isoja ja pieniä kirjaimia, sanavälejä ja lopetusmerkkejä. Luokassa harjoitellaan hahmottamaan toimintatapoja. Minkä kirjan tarvitsen matematiikan tunnilla? Mistä löydän yhteiset puuvärit? Nämä samat askelmerkit pätevät myös sähköisiin oppimisympäristöihin sukeltaessa. 


Heli ja Tiina