20.8.2023

Luokan sälekaihtimien välistä kutsuva aurinko piirtyy seepran raidoiksi pienten koululaisten kasvoille. Oppilaat ovat juuri palanneet omilta työpisteiltään kaaripaikoille. He muistavat jo neljänä kertana viidestä, että  opettajan odottaessa kaaressa hiljennytään automaattisesti. Tänään on yksi sellaisista kerroista. Kehumme oppilaita esimerkillisistä toimintatavoista ja annamme puheenvuoron innokkaasti viittaavalle pojalle:


Ope, minä siivosin meidän pöydän kaikki jäljet,” 


ilmoittaa  poika silmissään valtavaa ylpeyttä siitä, mitä hän oli tehnyt yhteisen  hyvinvoinnin eteen. Sydämessä läikähtää. Pojan onnen taakse pienestä arkisesta asiasta  kätkeytyy pedagogisessa mielessä niin paljon enemmän.  

Eheä-arjessa viiden perusopetusryhmän lisäksi on mukana koulumme pienryhmien oppilaat opettajien ja/tai ohjaajien  kanssa useimmilla tunneilla.  Jos ryhmässä toimiminen onnistuu melko itsenäisesti, he siirtyvät kokeilemaan perusryhmän mukana vähemmän toiminnanohjauksellista arkea. Silloinkin oppilaan pärjäämistä seurataan tavallista tarkemmin. Jos aikuisten näkemyksen mukaan siirto on ollut onnistunut, pienryhmäpäätös puretaan. 


Ensimmäisinä kouluvuosina kasvetaan lapsista koululaisiksi. Näiden kahden tai kolmen vuoden aikana oppilaat kehittyvät valtavasti toiminnanohjauksellisissa taidoissa. 


Eheä -arki ympäröi kaikki oppilaat vahvalla, moniammatillisella tukiverkolla. Kun tuen rajat ovat joustavat, oppilaalla on mahdollisuus kokeilla omia siipiään turvallisesti, hänelle sopivalla tavalla.  Lopulta jokainen oppii lentämään, omalla ainutlaatuisen kauniilla tavallaan. 


Heli ja Tiina

Eheä-arjessa mukana:


🌱  viisi perusopetusryhmää

🌱  yksi pienryhmä

🌱 viisi luokanopettajaa, yksi erityisluokanopettaja

🌱 kolme koulunkäynninohjaajaa (joista kaksi  pienryhmän käytössä)

🌱 lisäresursseja  laaja-alaiselta erityisopettajalta, resurssiopettajilta sekä  

       ohjaajia iltapäiväkerhon puolelta koulun puolelle ohjatusta resurssista

🌱 yhteistyötä myös  valmistavan opetuksen kanssa